Eksamensangst

 • Hvad er eksamensangst
 • Hvorfor lider du af eksamensangst og
 • Hvad kan du gøre ved det/hvordan kan du slippe af med din eksamensangst

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er angst, som opstår når du skal præstere, feks. ifm. en eksamen, test, prøve eller andet, hvor du skal bedømmes af andre.

Eksamensangst er en frygt følelse og oplevelse af ikke at kunne slå til eller være god nok. Angsten er ledsaget af bekymringstanker og tankemylder for, at der opstår stærkt ubehagelige eller skamfulde situationer til eksamen, feks. en frygt for at “klappen går ned” Typisk vil angsten medføre, at man prøver at undgå både eksamenen og andre situationer, der minder om den forestående eksamen, for eksempel selve eksamensforberedelsen, hvilken skaber endnu mere angst for ikke at være god nok.

Hvad er normale og unormale reaktioner?

Det er helt almindeligt at føle en grad af spænding eller nervøsitet i forbindelse med en eksamen, og det kan ligefrem være en fordel, fordi det skærper sanserne og får én til at yde sit bedste i situationen.

For nogle kan nervøsiteten dog stige til et niveau, som føles så udmattende og krævende, at den skaber fysisk og psykisk utilpashed og forringer præstationsevnen, og den ramte derfor ikke får vist sine faglige kvalifikationer. I disse tilfælde taler man om eksamensangst.

Hvorfor får man eksamensangst?

Eksamensangst kan ramme alle men forekommer ofte hos personer, der stiller meget høje krav og forventninger til sig selv.

Eksamensangst skyldes i langt de fleste tilfælde en eller flere af disse årsager: (som man i de fleste tilfælde ikke engang kan huske eller er bevidst om)

 • Egne tidligere dårlige erfaringer med eksaminer eller lignende situationer, hvor man har følt sig udstillet eller bedømt.
 • Lavt selvværd
 • Et stort ydre og eller indre forventningspres, for eksempel fra uddannelsesinstitutionen, familie, sig selv eller andre studerende.
 • Anden bagvedliggende lidelse, for eksempel stresstilstande, social fobi, angst eller depression.

Hvordan føles eksamensangst?

Eksamensangst er forbundet med stærkt fysisk ubehag, koncentrationsbesvær og angstfyldte tanker om, hvad der kan gå galt i eksamenssituationen.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan eksamensangsten kommer til udtryk. Nogen oplever eksamensangsten, så snart der blot tales om en forestående eksamen, mens andre først oplever den kort før, de skal ind og præstere til selve eksamenen.

Symptomer på eksamensangst er:

 • Dårlig koncentration og hukommelse
 • Tankemylder
 • “Klappen går ned”
 • Angst
 • Magtesløshed
 • Irritabilitet
 • Frustration
 • Tristhed
 • tårer
 • Hjertebanken
 • hovedpine og svimmelhed
 • hurtig vejrtrækning
 • dårlig mave
 • kvalme
 • sveder
 • søvnløshed
 • Overforberedelse
 • Handlingslammelse
 • Overspringshandlinger
 • Isolation
 • Udeblivelse

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt at reagere selv på tidlige tegn på eksamensangst. Ved at presse sig selv ud over sin personlige grænse, kan angsttilstanden nemlig blive forværret, fordi man risikerer at få endnu en dårlig oplevelse, som bekræfter forestillingen om, at man ikke kan præstere i eksamenssituationen.

Omvendt vil angsten også vokse, hvis man vælger at undgå alle situationer, der potentielt kan fremprovokere eksamensangsten, da dette vil bekræfte forestillingen om, at eksamenen er en situation, man bør frygte som en uoverkommelig opgave.

Det gælder derfor om at finde en balance mellem at tage kroppens signaler alvorligt og samtidig nænsomt skabe nye erfaringer, som beviser, at eksamenen ikke udgør en fare, der står mål med de signaler, som kroppen udsender.

4 gode råd mod eksamensangst:

 • Tag angsten alvorligt, og undersøg, hvad der føles skræmmende i situationen. For nogle er det forestillingen om at dumpe eller ikke få den nødvendige karakter for at komme ind på drømmestudiet. For andre er det frygten for at “klappen går ned”, eller at man får det fysisk dårligt og måske kommer til at græde eller kaste op.
 • Forsøg, så godt du kan, at tage hensyn til det, der fremkalder angsten. fortæl det til din lærer og klassekammerater, hvordan du har det, så de kan støtte dig. Det kan for eksempel være ved at opfordre til at tage en tår vand, hvis du går i stå, eller give dig god tid til at kigge i dine noter, hvis du har brug for det.
 • Vær opmærksom på din krop op til eksamen. Sørg for at få hvilet ud, spist og drukket. Det er normalt at have svært ved at sove og spise dagen inden en eksamen. Har du passet godt på dig selv i ugen op til, vil den sidste søvnløse nat ikke gøre en forskel.
 • Indarbejd gode studierutiner. Sørg for at finde en god balance mellem at forberede dig og holde pause, så hjernen hviler ud og lagrer den information, du har givet den.

Hvordan behandles eksamensangst?

Det vil ofte kræve professionel hjælp at komme af med din eksamensangst. ofte kræver det ikke mere end 1-3 behandlinger/samtaler. læs mere her: PsykoTerapi i Skødstrup – Aarhus N – Online

Du lærer at:

 • Teknikker som beroligere krop og nervesystem (symptomerne)
 • Arbejde kognitivt med forståelse af eksamensangsten (Årsagen)
 • Konkrete værktøjer til at gå til eksamen uden angst (Ressourcer)

Ubehandlet eksamensangst kan i svære tilfælde udvikle sig til også at få indflydelse på andre livsområder.

Book din tid her: Kontakt/Tidsbestilling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *