Angst – livet som ikke tør leves

Angst er smerte, fastfrysning og lammelse – angst er skam, du føler dig så alene og ingen i hele verden kan hjælpe dig – du er så bange, så bange for at leve, så bange for at gå i stykker, du er så bange, at du faktisk slet ikke lever! Og det er i det angsten opstår, i liv som ikke tør leves.

Angsten er at være fanget i din egen krop, fanget i dit eget liv og ikke kunne komme væk. Angst er ikke noget jeg vil ønske for min værste fjende, for det er så ubehageligt og ødelæggende.

Som coach og terapeut møder jeg mange klienter i terapien som lider af angst, angst kommer i mange afskygninger helt fra overbekymringer, til dødsangst.

Jeg kender selv angsten fra mit eget liv og ønsker at dele min egen historie med dig, med dig som har angst eller kender en som har. Det ønsker jeg fordi du skal vide at du ikke er alene og at DER ER EN VEJ UD af angsten greb.

Hvordan kom jeg så ud af angsten: Det gjorde jeg ved at lytte, lytte til de budskaber som angsten kommer med, hvad var det jeg ikke turde mærke, hvad var det jeg ikke vil høre og hvad var det for et liv jeg ikke turde leve? I mit tilfælde var det livet som mor til en dreng med autisme og ADHD – jeg havde ikke lyst til at se det, at høre det eller at leve det, jeg turde ikke, det var simpelthen for svært og hvad hvis jeg fejlede. Hvad hvis jeg ikke var go nok, hvad hvis jeg ikke kunne hjælpe min dreng som led så meget. Der havde simpelthen i alt for mange år, været et så stort pres og ansvar på mine skuldre og jeg forholdte mig ikke rigtig til det, jeg overlevede bare. Der var slet ikke plads til mig og jeg levede ikke MIT liv.

En dag lå jeg på sofaen og fik et angstanfald fra helvede, jeg troede at jeg skulle dø, bagefter kom angsten for angsten, hvad hvis det skete igen? Jeg ville gøre alt i hele verden for aldrig at opleve et angstfald igen. Men det gjorde jeg selvfølgelig, for hvis der er noget som fodre angsten så er det undgåelse adfærd, overbekymring og spændinger.

Jeg følte mig så skamfuld og fortalte det ikke rigtig til nogen andet end mine helt nærmeste, jeg følte mig så alene i hele verden, så magtesløs, for ingen kunne hjælpe mig i denne her indre kamp, mod mig selv. Den eneste der kunne hjælpe mig, var mig, men jeg vidste bare ikke hvordan.

Hvordan jeg arbejdede med min angst:

Gennem min uddannelse til Terapeut og Stress Coach fik jeg arbejde rigtig meget med mig selv. Jeg begyndte at sætte ord på min angst, skammen slap langsomt sit tag i mig og jeg var ikke mere helt alene, fordi jeg delte det med nogen.

Jeg arbejde med min selvtillid til mig selv, at jeg var stærk nok til at klare det her. Jeg var en god mor og jeg kunne hjælpe min dreng og ikke mindst mig selv.

Jeg begyndte at lytte til mig selv, tage mig kærligt af mig selv, jeg begyndte at leve igen. Men mest af alt! så lærte jeg at angsten ikke er min fjende, den kommer som en ven med et vigtigt budskab, som skal lyttes til og tages alvorligt. Jeg lærte at være med angsten, at rumme den og tage mig kærligt af den – og angsten for angsten forsvandt.

I dag er angsten en del af mig som jeg har accepteret og lytter til, den kommer ikke særlig tit mere, men når den gør så kan jeg være med den og lærer af den.

Hvad er angst enligt:

I Danmark lider 400.000 voksne mennesker af angst og problemet er stigende blandt børn og unge

Angst er tanke på tanke på tanke – overbekymring, spændinger som hele tiden fortæller din hjerne, at der er fare på færde. Dette ender til sidst med et kæmpe adrenalinspark som sender dig direkte ud i angstanfaldet.

Angst er rent kemisk en overproduktion af adrenalin og en Amygdala som er på overarbejde. Du får hjertebanken, bliver svimmel, får svedige hænder, bliver tør i munden, prikken i fingerne, åndenød, trykken for brystet. Osv.

Hvad kun du selv gøre:

Du skal begynde at lytte! Hvad er det du ikke tør kigger på, hvad er det du ikke tør mærke, hvor er det du ikke tør leve?

Du skal begynde at dele, dele din angst med nogen, så du ikke er alene.

Også skal du søge professionel hjælp, for angst kan du gøre noget ved, du kan begynde at leve igen.

Kontakt mig i dag for en gratis afklarende samtale eller bestil tid til en terapi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *